biografia de Jaume Nonell biografia de Lluís Subirana
Jaume Nonell Lluís Subirana


Jaume Nonell i Lluís Subirana
van iniciar la seva col·laboració conjunta l'any 1985. Vinculats al moviment sardanista des de molt joves han desenvolupat la seva activitat en diversos àmbits: colles, cobles, entitats, ensenyament, organització, informació, promoció, difusió, etcètera. Si ens atenem als diversos premis i reconeixements que la seva obra ha merescut, és evident que ens trobem davant de dos dels més prestigiosos coneixedors de tot el que envolta el món de la sardana.

De la primera experiència de treball en comú en sortiria el llibre La sardana i les cobles juvenils, editat per la Biblioteca Quadern el 1986. Després, per complimentar un encàrrec de l'Obra Social de la Caixa de Barcelona, van tornar a col·laborar per escriure un llibre sobre la història de la sardana: Compàs, compendi bàsic de la pràctica sardanista, que va sortir editat el 1988. La seva gran acceptació i la divulgació que encara avui té, especialment en el camp de l'ensenyament, l'han convertir en un referent bàsic dins la bibliografia sardanista.

Un nou encàrrec, aquesta vegada fet pel Departament de Cultura de la Generalitat, donaria com a resultat la publicació, el 1997, de La sardana, dansa d'avui. Tot seguit, requerits per la Comissió 50è Aniversari de Sabadell Sardanista, var escriure La Sardana a Sabadell (Biblioteca Quadern, 1998).

L'any 2003 publicaven Els Fatxendes. La primera cobla de sardanes de Sabadell. Editat dins la col·lecció Mos del GISC. Aquest treball havia obtingut el 1997 el Premi Memorial Josep Mainar destinat a premiar el millor treball literari d'estudi històric o de recerca sobre la sardana.

L'any 2006 completaven la història dels Fatxendes amb la publicació del llibre Els Fatxendes, una gran orquestra de Sabadell amb la inclusió d'un CD amb mostres musicals. (Biblioteca Quadern, 2006)

L'any 2007 completaven la història de la sardana a Sabadell amb la publicació de Cent anys de sardanes a Sabadell 1906-2006 (Biblioteca Quadern, 2007)

També cal citar el concert àudio-visual de Cardedeu (1986), el disc de Núria Feliu Us ho devia (1994), l'espectacle Trencats i seguits (1994) i la col·laboració setmanal al diari Avui, de juny de 1995 a febrer de 2002, entre altres realitzacions conjuntes.

Nota: Clicant sobre les fotografies s'accedeix als respectius apunts biogràfics individuals.

Desembre 2007